Різновиди кавових напоїв

Еспресо. Подається в невеликих філіжанках (30-35 мл) і традиційно вважається найміцнішим з кавових напоїв, у той час як насправді є одним із найбільш щадних для шлунку і серця. У процесі приготування він втрачає досить багато кофеїну, при цьому набуває багатий смаковий та ароматичний букет.

Калорійність: 7 ккал (калорійність усіх напоїв вказана без урахування додавання цукру)

Макіато. Це еспресо з молочною пінною як у капучино у пропорціях 1:1. Можна говорити, що це різновид капучіно у меншому обсязі.

Калорійність: 66 ккал

Американо. Не що інше, як розбавлений водою еспресо. Вода доливається у вже приготовану каву, завдяки чому зникає властива еспресо гіркота, а аромат стає м’якшим. Традиційно на 30 мл еспресо припадає 120 мл води.

Калорійність: 18 ккал

Капучіно. Кавовий напій на основі еспресо з додаванням молочної піни. Капучіно складається з трьох інгредієнтів, що змішуються в однакових пропорціях: на 1/3 еспресо припадає стільки ж гарячого молока та молочної піни. Всі складові напою повинні бути високої температури і подаватися в теплій кухлі об’ємом 150-180 мл.

Калорійність: 105 ккал

Латте. Це швидше не кавовий, а молочний напій, тому що його основу становить гаряче молоко (на одну частину еспресо три частини молока). Латте складається з трьох шарів і подається у високій прозорій склянці, щоб можна було побачити всі три смужки молока, молочної пінки та кави.

Калорійність: 112 ккал

Мокачино. Кавовий напій з додаванням шоколаду в традиційний латте, також відомий під назвою «мокко». Готується так само, як і латте, за винятком того, що в останній момент в напій додається какао-порошок або шоколадний сироп.

Калорійність: 289 ккал

Кава по-турецьки. Міцний кавовий напій з додаванням спецій, що готується з дрібно мелених кавових зерен. Традиційно його варять у турці на відкритому маленькому вогні, який не дозволяє каві скипіти, що призведе до втрати смаку та аромату. Має високу концентрацію кофеїну.

Калорійність: 1 ккал

Флет уайт. Кавовий напій, що складається з несильно спіненого молока та подвійної порції еспресо. На 110 мл молока припадає приблизно 60 мл кави. Від латте або капучино він відрізняється більш вираженим кавовим смаком з властивою гіркуватістю та м’яким молочним смаком.

Калорійність: 50 ккал

Фраппе. Холодний кавовий напій, що складається з кави (подвійний еспресо) та молока (близько 100 мл). Усі компоненти повинні бути холодними та збитими у шейкері або міксері до однорідної суміші. Також часто як основний інгредієнт додають морозиво. При подачі у фраппе додають колотий лід та сиропи.

Калорійність: 60 ккал (без морозива)

Кава по-ірландськи. Кавовий напій, приготований з кави, віскі, вершків та очеретяного цукру. Традиційний склад виглядає так: чотири порції еспресо, 30-35 мл віскі, 1 чайна ложка цукру та 2 столові ложки збитих вершків.

Калорійність: 113 ккал